Tijd voor een top drie van de eenpansgerechten / wat we verder zoal met plezier eten. En voor wat context: ontbijt slaan we al jaren over tenzij onze host of iemand anders in de ochtend aankomt met wat lekkers. Lunchen doen we op Franse tijd en wel STIPT op 12.30. ’s Avonds zijn we flexibel. Tussen 17.30 en een uur of 20.00.
Ontbijtlunch op plek nr 3
In de avond gieten we water over de havervlokken of muesli, verrijkt met bijvoorbeeld deze tropical mix. De volgende dag tegen lunchtijd is het water lekker ingetrokken en voegen we pp toe: 250 gram/ml 30% volvette crème fraîche, wat amandelen en quatre épices (kaneel, gember, cardamom en kruidnagel). Wat een heerlijke bom.

Super eenvoudig op plek 2
We hebben dus één pannetje waar zo’n beetje alles in moet. Omdat alles vanwege een staking, feestdag, lokale heilige of oorlogsherinneringen wéér eens toute fermé was, moesten we improviseren met wat we hadden:
Knoflook met tijm gefruit totdat de knoflook iets glazig wordt. Dat op een complete, ingekerfde camembert geschept (zodat de knoflook-olie-mix er lekker in kan trekken). Vervolgens het kaasje in z’n geheel terug in de pan. De kaas smelt en wanneer je denkt ‘dit kan niet nog langer wachten’ pak je je dag oude stokbrood… smullen maar.
Zuurkool, aardappels, klare worst én Emmentaler met stip op 1
In de supermarkt koop je kant-en-klare voorgekookte zuurkool en voorgegaarde aardappels en de kaas. De worst snij je in hapklare stukjes. Je zet de zuurkool en worst op, doet de aardappels er in kleine stukjes bij en wanneer het lekker pruttelt haal je het van het vuur en doe je de kaas erbij. Warm opeten met een Côtes du Rhône wijn…
Ideaal recept want: korte kooktijd, geschikt voor een pan, boordevol goeie voedingstoffen, goed vullend, én: verrukkelijk.

Issoire en pas op de plaats
Ondertussen zijn we aangekomen in het plaatsje Issoire, iets onder Clermont Ferrand. we pakken een extra rustdag. Vûk maakte gisteren na een stevige 23 km wandeling zo’n uitgebluste indruk dat we dat we hem hersteltijd moesten bieden.
Een paar kiekjes.














